V Prešove sa začína stavať lanové centrum

17.08.2009 Prešov

Novú športovú atrakciu pre Prešovčanov a návštevníkov tejto východoslovenskej metropoly pripravujú v spolupráci s mestom Prešov členovia občianskeho združenia Skalná hrana.
Už v túto jeseň sa na Sídlisku III začne so stavbou outdoorového parku, na ktorý združenie získalo grant z európskych fondov. Jeho súčasťou budú lanové prekážky, umelá lezecká stena, ihrisko, ale aj zastrešené konferenčné priestory s bufetom.

V roku 2007 mesto Prešov prenajalo občianskemu združeniu pozemok pri kúpalisku na Sídlisku III na vybudovanie športového areálu, ktorý by slúžil širokej verejnosti. V spolupráci s odborom strategického rozvoja MsÚ v Prešove vypracovali nadšenci z OZ Skalná hrana projekt, s ktorým sa úspešne uchádzali o finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika – Slovenská republika 2007-2013. „Do projektu sú zapojené tri mestá – Prešov, Krosno a Svidník, ktoré spoločne vytvoria transhraničnú sieť produktov, športovo-rekreačných objektov aktívnej turistiky, “ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Gabriela Kuderjavá z OZ Skalná hrana. „V Krosne vznikne lyžiarsky vlek a park dobrodružstva, vo Svidníku zrekonštruujú mestskú ľadovú plochu a v Prešove vybudujeme lanové centrum, lezecké steny a školiacu miestnosť pre lektorov a animátorov týchto outdoorových športov, “ pokračuje G. Kuderjavá. „Od mesta máme k dispozícii plochu približne šesťtisíc metrov štvorcových, čo je vlastne základom pre realizáciu nášho projektu. “ Celkové náklady projektu pre všetky tri zapojené mestá predstavujú sumu 2 732 tis. €. Prešovu z tejto čiastky patrí 572 tis. €, ktoré budú použité na vybudovanie Outdoor parku (lanového centra).

„Som veľmi rád, že tento projekt bol úspešný a v Prešove pribudne ďalšia možnosť na šport a relax, “ povedal primátor mesta, Pavel Hagyari. „Táto plocha má veľmi dobrú polohu – nachádza sa v blízkosti cyklistického chodníka, je súčasťou „Biokoridoru Torysa“, onedlho by tam malo pribudnúť aj ihrisko a neďaleko sa nachádza tiež žrebčinec, ktorý plánujeme rozšíriť a najmä oživiť. Vďaka tomuto lanovému centru a nadšencom, ktorí ho stavajú, sa Prešov v blízkej dobe zatraktívni aj pre tých, ktorí tu hľadajú netradičné športové vyžitie. “
S výstavbou by sa malo začať už v jeseni tohto roku, budúce leto by už malo byť jeho prvou prevádzkovou sezónou. Športové aktivity a školenia lektorov, ktoré sú súčasťou projektu, budú pokračovať až do roku 2011. Viac informácií o projekte a aktivitách OZ Skalná hrana nájdete na stránke www.skalnahrana.sk.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región